Začínáme

Hezký dobrý den,

budeme si pořizovat dva morčecí brášky. Vzhledem k tomu, že je internet plný všelijakých bludů a po shlédnutí českých YouTube videí jsem se zhrozila. Tak jsem se rozhodla, že se pokusím napravit všeobecně mylné povědomí české především mládeže a vezmu věci do svých rukou. 😂 

Já osobně tedy zastávám názor, že pokud si pořizuji zvíře, tak pak je prostě první si nastudovat jaké zvíře chci, aby splňovalo mnou kladené nároky. U nás konkrétně je to "babyfriendly" a nepříliš velkou náročnost. Takže tedy morčátko bylo ideálním parťákem. ☝️

Morčátka bereme VŽDY MINIMÁLNĚ DVA! Jsou to sociální tvorové a tak POTŘEBUJÍ kontakt svých jedinců. Pokud Vám rodiče dovolí pouze jedno zvíře, pak volte třeba křečka, nebo jiné zvířátko o kterém si nastudujete dostatek informací.

Co je potřeba nachystat než si morčátko pořídíte:

  1. Morčátka nemusí být v kleci, nejsou útěkáři, ale potřebují ubikaci (ohrádku/klec/kotec/whatever) alespoň metr a více dlouhou a alespoň půl metru a více širokou!
  2. Podestýlka je čistě jen na Vás, jestli se rozhodnete pro HOBLINY nebo koberečky. Vzhledem k tomu, že někteří jedinci mají morčátka na peletách či podobných tvrdých materiálech, tak je důležité to uvést. Naopak zase i piliny, jsou problém a to kvůli přílišné jemnosti a prašnosti. 
  3. Napáječka na čerstvou vodu. Miska s vodou může být případně také, ale musí se několikrát denně měnit, protože morčátka do ní často čůrají.
  4. Seník - něco v čem budete seno mít. Na zemi se nedoporučuje z hygienických a bakteriálních důvodů.
  5. Seno! Morčecí jídelníček tvoří z 80% seno. Nedá se nijak nahradit!
  6. Pevná keramicka či kameninové mističky na granulky a zeleninu. Takže alespoň dvě, do každé jedno.
  7. GRANULE speciální morčecí! Levné směsky nepřicházejí do úvahy. Raději nic než směsku!!! 
  8. Domeček. Nejlepší volbou je stříška přístupná ze všech stran, na kterou se dají staré ručníky. Je to nejpraktičtější řešení, jak z hygienických důvodů, tak i z teritoriálních a sociálních. Vy na morčátko lépe uvidíte a zároveň, pokud by nastaly hierarchické potíže, tak se jedno morčátko nezažene na místo, odkud by nemohlo utéct.
Toto je vše, co je vyloženě "povinný základ". Samozřejmě nějaké průlezky a ruličky a hračky na zabavení můžete pořídit také, ale už to není taková nutnost a dá se to i dokoupit později.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ubytování morčete v domácnosti