Morče domácí

Cavia aperea f. porcellus

Patří mezi velmi oblíbené mazlíčky, ale bohužel z nějakého prapodivného důvodu se o něj valná většina lidí nestará správně. Minimálně tady u nás v Česku. Je dobré zjistit předem, že tento malý hlodavec pocházející z jižní ameriky je smečkový/skupinový sociální tvor, který prostě nemůže žít sám.
Je to býložravý hlodavec, je nenáročné a aktivní přes den, ale může být i poměrně hlučné, protože umí spoustu různých zvuků, kviků a hvizdů. Dorůstá do velikosti 20 - 36 cm, hmotnosti přibližně 750 g - 1,2 kg a délka života se pohybuje 5 - 8 let. Stavba těla je u všech morčat stejná – širší hlavička, krátký krk, ramena a hrudník jsou také široké, ne moc dlouhý, ale široký hřbet. Zadeček je zaoblený bez ocásku a nožičky má krátké rovné - na předních má čtyři prsty a na zadních tři. Chrup morčete tvoří dvacet zubů, čtyři řezáky, čtyři třenové zuby a dvanáct stoliček. Zuby rostou morčatům po celý život (asi 1,5 mm za týden). 
Morče se potřebuje alespoň jednou denně proběhnout, takže je potřeba jej vypustit pod dohledem prozkoumat alespoň pokoj, ve kterém se nachází ubikace. 
Optimální teplota pro chov morčete je 18° - 22°C (někde se uvádí 24°C) Pokud teplota vystoupá výše, je potřeba morčátko chladit, nebo naopak, pokud teplota klesne, je třeba jej zahřát. Z toho tedy vyplývá, že morčata nejsou vhodná k venkovnímu chovu. Velice důležité je ohlídat průvan, aby morče díky tomu nenachladlo. 
Morčátka se NEVENČÍ! Pokud chcete morčátku dopřát čerstvý vzduch a pastvu, pak je možné jim nachystat venkovní ohrádku, kde můžeme nechat morče nechat v klidu napást. ALE! Je potřeba na něj dohlížet nebo mít zajištěnou ohrádku ze všech stran i z horní části kvůli dravcům a také musí mít v ohrádce dostatek stínu, aby se morče nepřehřálo a neumřelo na úpal. 


Jedna z velkých výhod, kterou u morčátek spatřuji já osobně je ta, že nevyžadují žádné pravidelné očkování ani kontroly veterinářem. Ačkoliv si myslím, že právě to bude ten kamenem úrazu, proč mnoho morčátek zažívá to, co zažívá, a žije, tak jak žije. Apeluji především na rodiče, protože je povinností rodiče se o své dítě postarat i do té míry, že mu vštípí správný respekt a úctu ke zvířatům. 🙏 Samozřejmě, že to neznamená, že s morčátkem na pravidelné prohlídky nemůžete chodit, ba naopak! Správný a zodpovědný chovatel svému zvířeti zajistí péči ve všech směrech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ubytování morčete v domácnosti